Julebreve fra Bente og Ole i Præstø Klik på et årstal

Præstø Julen 2005

Kære familie og venner.

2005 blev vores første år som efterlønnere og julebrevet er igen i 2 versioner og et link til årets billeder.
Det korte - Det lange - Billederne

Det korte 2005 julebrev
Klik til printvenlig version

Vi har lært at nyde livet som efterlønnere. Det er ikke helt som Grethe Sønck og Volmer Sørensen sang, men sommetider ligner det så meget at vi må grine højt. Bentes Bed & Breakfast (BBB) giver mange fine oplevelser og lidt lommepenge. Mormor, Farmor og Farfar fyldte alle 90 i år og klarer sig hjemme med lidt fremmed hjælp og besøg af børn, børnebørn og oldebørn. Vi fejrede mormor her med en middag i marts og farmor og farfar også her med en fælles sommerfest da Deidre var på beøg sidst i juli.

Børn og børnebørn er livets salt, også hos os. Dorte og alle hendes drenge er en del af Danmarks elite brydere, Frederik blev konfirmeret i april, festen blev holdt i brydeklubben Thor naturligvis. Gaia, Sisse og Jacob flyttede til Stavanger i det tidlige forår. På vejen købte de sommerhus i Strøby Ladeplads syd for Køge. Gaia er begyndt i halvdags børnehave og nyder tydeligt samværet med andre børn. Sidste år fik de den triste besked at hun aldrig kommer i en almindelig skole men kommer til at gå - på et tidspunkt. Hun er en meget glad lille pige og har i løbet af året fået mere stivelse i kroppen og blevet meget mere aktiv. Hun er ikke meget for at spise men er vældig kvik til at undgå skeen med mad, det kræver nærmest vold at få mad i hende. De har fundet mange gode rådgivere, Feldenkreis og rideture er det bedste indtil nu. De venter sig en pige mere til januar så det glæder vi os til. Camilla nyder både job og egen lejlighed i Hillerød, hver anden uge sammen med Juliane og der er, så vidt vi ved ingen nye kærester på vej.

Her på Østerbro 8 er bygget nyt skur i haven og det gamle renoveret til legehus, lavet nye flisegange på begge sider, fældet 3 birketræer, ny vask og skabe på badeværelset, nyt køkken, malet vinduer og ny bøgehæk til naboen i nr. 10. Midt i julebrevet tog vi lige en uge med sol og varme ved det Røde hav.

En glædelig jul og et godt nytår til jer alle


Her er de vigtigste 2005 foto og der er mange mange flere her >>>

Mikkel
1. januar 1990

Frederik
30. juli 1991

Jonas
18. januar 2000

Juliane
21. september 2001

Gaia
24. marts 2004

Begge piger 2005

Pige på vej
januar 2006

Det meget lange 2005 julebrev
Klik til printvenlig version

Det nye store nye haveværksted og redskabsskur bag i haven blev færdigt først på året og vi fik fældet de 3 meget store birketræer. Det klarede Palle der er skovmand på Oremandsgård en lørdag formiddag. I løbet af 3 timer lå de alle 3 ned og var skåret op i skiver lige til at flishugge og flække og det brugte vi så de næste 1-2 måneder til og sidst på foråret holdt vi børnehjælpsdag for der kom børnene og hjap med at få alt brændet stablet nede bag i haven.

I løbet af vinteren havde vi planlagt og set på nyt køkken og til sidst bestemt os for IKEA, men først blev badeværelset fornyet for nu havde Ikea endelig fået den håndvask hjem som vi gerne ville have og så var det jo en god øvelse til køkkenet. Det blev til nye både over- og underskabe, nyt lys og ny håndvask der lige nåede at blive klar inden oldemormors 90 års fødselsdag. Den fejrede vi her med en middag på dagen den 10.marts. Se billederne her >>

Så fik vi bestilt køkkenet og en dag kom en bil med en masse papkasser og så gik de næste mange uger med at rive køkken ned og sæt nyt op. Det lykkedes så godt at vi kunne bruge det i hele ombygningsperioden omend det i perioder var temlig meget på feltfod. De fleste gamle skabe kom op i bryggerset og i det nye skur i haven og undervejs fik vi spulet kloakkerne og fundet ud af hvad vej vandet løber herfra. Efter år kan vi glæde os over erfaringerne fra de mange flytninger for køkkenet fungerer super og vi nyder det dagligt. Se billederne her >>

Det med erfaringen sætter vores arbejdgivere mindre pris på så fra april er vi begge på efterløn og selv om vi syns det var lidt surt er det nok mest et luksusproblem. Vi laver lige hvad vi vil hele tiden og får både til det daglige brød og et glas vin iblandt. Vi tilhører jo de store årgange der blev resultatet af mørklægningen under anden verdenskrig. Lige siden dengang har vi været for mange, vi var 30-35 pr. klasse i skolen og nu altså også når vi nærmer os pensionsalderen er vi for mange, men husk lige at undervejs skabte vi det samfund der har råd til at sende os på efterløn.

Besparelser og en ny chef forsinkede nye kontrakter med Vejteknisk Institut og i marts var beskeden at der ikke var penge til noget i 2005 så jeg valgte efterlønnen fra 1. april. Da jeg blev 62 i marts blev det så til den høje takst - troede jeg og det har vi så diskuteret siden. Lige nu ligger den i Arbejdsmarkedets Ankenævn og der ventes en afgørelse i løbet af foråret, det er værd at slås for for det handler om godt 800,- kr/uge i 3 år.

Det der med at flække brænde gik ikke så nemt, vi flottede os og lejede en brændeflækker en formiddag men selv om det gik snildt er der altså meget træ i 3 birketræer så det tog hele dagen bare at få det flækket og smidt i 3 store bunker og så en uges tid at komme til kræfter. Bunkerne fik lov at ligge til en lørdag hen på foråret hvor Dorte og hendes 4 drenge kom og lavede en mægtig brændestak mens Bente satte en dejlig frokost på bordet.

I løbet af foråret fandt vi en ny dør med en stor termorude til bryggerset så nu er der dejlig lyst i bryggerset, vi fik sprøjtemalet alle teaktræsdørene hvide og fik lavet et ovenlys i den mørke del af stuen. Sammen med Jacobs forældre lavede vi endnu en børnehjælpsdag da vi hovedrengjorde Sisse og Jacobs nyindkøbte sommerhus på Spættevej i Strøby Ladeplads.

I februar flyttede Gaia, Sisse og Jacob fra Cairo til Stavanger i Norge hvor vi besøgte dem i juni inden BBB sæsonen startede for alvor. Vi tog 2 dage til turen hver vej, der er godt 1000 km via Sverige og med færge over Oslo fjorden og det var dejligt at have tiden til at få en tur ud af det. De har fået et dejligt hus marker til den ene side, butikker til den anden side og rundt om det hele fjorde og vige, det er sandelig noget andet end Cairo - også priserne. Stavanger er en dejlig by i dejlige omgivelser, søndag tog vi alle 5 en heldags sejltur i Lysefjorden. Senere tog Bente og jeg en 2 dages tur til Bergen, dags sejltur derop, eftermiddag og formiddag i Bergen dag med bus hjem så havde vi set kysten fra begge sider.

Klik til større foto

Vi passede også Gaia en dags tid mens Sisse og Jacob tog til Bergen for at tale med en læge om de mulige årsager til Gaias meget langsomme udvikling. Der er ikke et entydigt svar på årsagen men det væsentlige at der ikke er forøget risiko for Gaias kommende mindre søskende. De gør en masse for at stimulere hende og allerede i Cairo var de kommet i gang Feldenkreis og i juli tog Sisse og Gaia en uge til Dr. Shelhav i Israel som er en af Dr. Feldenkreis særlige elever - læs om hende på http://www.feldenkrais-shelhav.com/home_en.html. I børnehaven i Norge er en fysioterapeut der rider med Gaia og det er de vældig tilfreds med - både Gaia, terapeuten og forældrene. Hun er ikke glad for at spise og selv om der er mange ting hun ikke kan så hun kan efterhånden alle de krumspring der skal til for at undgå at få mad i munden og slet ikke ned gennem halsen - så lære noget det kan hun altså. Hun blev tyndere og tyndere så i sidste uge måtte de på sygehuset og få sat en knap/ventil i hendes lille mave så hun kan få næringen direkte ind hvor den skal bruges. Det var ikke rart men det virker, hun er allerede ved at få mere sul på kroppen og så er det jo ikke så galt.

For nu at gøre de 3 + 8/9 i Stavanger færdige tager vi derop og holder jul sammen med dem, vi flyver direkte til Stavanger torsdag 22 og hjem igen 3 juledag.

Sølvmedaljevinder Mark O. Madsen modtages i Kastrup lufthavn

Hos Dorte, hendes 4 drenge og herre hund i Nykøbing F. går livet som sidste år med megen jobtravlhed, megen brydning, mange brydemedaljer og en dejlig konfirmation (Frederiks) i foråret og så har de lige fået et lille ekstra krydderi på tilværelsen i år - http://www.slotsbryggen.dk/ og den kan i læse om her Det er et udmærket projekt som også omfatter de sydligste 10 m af familiens have og for at gøre en meget lang historie kort mageskifter de med samme areal mod vest og lidt penge. Deres hus bliver nok ikke mindre værd af at ligge ved siden af sådan et projekt men det er svært at vurdere genen fra en 5 etages ejendom på tværs 40 m syd for huset. Frederik holdt en dejlig konfirmationsfest i foråret og de 2 store drenge har fået hver sit værelse i kælderen og Jonas på 1 sal.

Julianes IS kiosk - Klik til større foto

Vores mindste Camilla er blevet en dejlig glad pige der har gang i meget og nyder egen lejlighed i gåafstand fra ergoterapien på sygehuset i Hillerød. Hun er så vidt jeg forstår ved at specialisere i børn og følger derfor meget med i Gaias udvikling. Både Juliane, Camilla og så vidt vi kan skønne Thomas har fundet balancen som deleforældre/delebarn og det glæder vi os over også når vi sommetider gang en glad pige i børnehaven. Det gamle skur i haven blev renoveret til legehus med nyt gulv, blå stjernehimmel og nyt "stråtag" af Ralph,s gamle halmmåtter. Juliane er Bamse og Kylling fan så det blev udstyret med en vælte skorsten og døbt Julianes IS-kiosk.

Tilbage til vores egne aktiviteter her på Østerbro 8 hvor vi i det sene forår fik ryddet de ældgamle flisegange og en masse bevoksning på begge sider af huset. Det gik overraskende nemt at få fjernet fliserne for vi satte en annonce på Regionalens marked under "Gives væk" og i løbet af få dage var de alle taget op og kørt væk og vi havde fået en flaske cognac oven i hatten! Så skar vi buske og hække hårdt ned inden Jonas og Ole (brolæggere) fik reguleret, rettet op og lagt grå belægningssten i løbet af et par weekender. Vi fik også reguleret rodebutikken nede bag i haven, lavet et let hævet krydderibed mod syd forlænget lavet en udvidelse til et rundt bord og 2 stole på B&B siden. Senere lavede jeg selv brolægning fra græsplænen til terrassen og pergola langs vestsiden af terrassen mod haven.

Midt på sommeren holdt vi fælles 90 års fødselsdag for farmor og farfar da Deidre kom på besøg. Det blev en fin dag på terrassen og i haven, legehuset var blevet færdigt, vi holdt det muntre køkken på græsplænen og regnen kom først til aften så de lavede snobrød under paraplyer. Se billederne her >>

BBB har også i år givet mange fine oplevelser, en af de mere bemærkelsesværdige startede allerede i april hvor der kom brev fra et ægtepar i USA der ville bestille værelse 2 nætter i august. Bente skrev og spurgte hvad tid de regnede med at komme og det var så midt på eftermiddagen. Der kom de så, de var cyklet fra Venedig og her var det anden gang de boede 2 nætter på samme sted. De havde været 2 måneder undervejs og skulle videre til København for at flyve hjem igen. Men ellers er halvdelen af gæsterne på cykelruten Berlin - København eller omvendt. Turen er lavet i fællesskab af turistforeningerne nord og syd for Østersøen som I kan læse om her >> http://www.bike-berlin-copenhagen.com/sprog_dansk/dansk.html
Sommersæsonen slutter først i september og over vinteren er her kun gæster 1-2 gange hver måned og det er typisk de der skal til fest her i Præstø. Juleaften er der udsolgt!

I august vandt vi en sejltur i en Americas Cup båd i et par timer ud fra København, vejret var skønt så det var en dejlig tur som det kan ses på billederne.

I løbet af efteråret har vi renoveret og malet de 7 vippevinduer. Det skete på det nye værksted nede i haven, de blev slebet helt i bund og fik så 4 gange hvid oliemaling så det er blevet rigtigt lækkert og den hvide farve lyser noget mere op end den brune solignum. Malermesteren her overfor mener de skulle have 48.000,- kr så det bliver en smuk timeløn selv om det tog lang tid og så kunne vi ikke få en maler i år.

Inden vinteren satte ind fældede vi buske og hegn i skellet ind til nr. 10 og plantede en ny bøgehæk så vi glæder os til at den i løbet af et par år kan faconklippes smukt. Nu vil vi så bruge vinteren indendørs til at få ryddet op i alle vores billeder, både dem på papir og de digitale.
Lige her midt i julebrevet tog vi en uge til sol og varme i Al Gouna ved det Røde hav, det var bare dejligt og vi fik læst en masse bøger.

De kærligste ønsker om en glædelig jul og et godt Nytår til jer alle.

Bente og Ole